مقاومت میکروارگانیسمها در برابر بسیاری از داروهای شیمیایی باعث شده تا تحقیقات به سمت بهره گیری از گیاهان دارویی سوق پیدا کند. گیاه رازیانه یکی از گیاهانی است که از خواص دارویی بالایی برخوردار است. این گیاه در برخی از مناطق جهان از جمله هند، پاکستان و مصر به وفور یافت میشود. کاربردهای درمانی گیاه رازیانه از قبیل خاصیت ضد میکروبی، ضدویروسی، ضدعفونی کنندگی و ضد نفخ، آن را به یک گیاه پرطرفدار برای تحقیقات دارویی تبدیل کرده است. از سوی دیگر محققان به دنبال افزایش اثربخشی این گیاه با بهره گیری از فناوری نانو هستند.
در پژوهش قبل منتشر شده از این گروه تحقیقاتی، خواص ضدمیکروبی نانوذرات نانوکامپوزیتی متشکل از دو نوع پلیمر را بر دو نوع باکتری مورد بررسی قرار گرفته. در طرح حاضر از نانوذره سنتر شده برای دارورسانی هدفمند ترکیبات دارویی حاصل از عصاره رازیانه استفاده شده. همچنین دارورسانی هدفمند داروی ونکومایسین نیز مورد بررسی قرار گرفته است.
همچنین، با انجام این طرح، اثربخشی درمانی عصاره رازیانه را بر دو نوع باکتری گرم مثبت و گرم منفی افزایش یافته. از سوی دیگر، رهاشدن آهسته و پیوسته این دارو موجب میشود تا تعداد دفعات استفاده از دارو کمتر شود. از سوی دیگر استفاده از این روش دارورسانی موجب شده است تا بیش از یک مکانیسم علیه باکتریها استفاده شود، بنابراین امکان مقاوم شدن باکتریها دربرابرداروکاهش مییابد.
داروی ونکومایسین در حالت عادی هیچگونه تأثیری بر روی دیواره سلولی باکتریهای گرم منفی ندارد، اما این گروه تحقیقاتی توانسته است با استفاده از نانوذرات نانوکامپوزیتی سنتز شده به عنوان نانوحامل دارویی و به کمک اثر سینرژیستی آنها، باکتریهای گرم منفی اشرشیاکلی و سودوموناس آئروژینوزا را با تخریب دیواره سلولی از بین ببرد.
در این طرح ابتدا نانوذرات سوپرپارامغناطیس MnFe2O4به روش هم رسوبی سنتز و سپس پلیمرهای کیتوسان و PEG400 را روی آن پوشش داده شده است. پلیمر کیتوسان به عنوان یک پلیمر زیست سازگار و زیست تخریب پذیر نه تنها سبب بهبود خصوصیات فیزیکوشیمیایی نانوذرات فریت میشوند، بلکه خود دارای خاصیت ضدمیکروب هستند. پس از مرحله سنتز نانوذرات از روشهای FT-IR،XRD و VSM استفاده شد. سپس داروی ونکومایسین و عصاره گیاه رازیانه را بر روی نانوذره نانوکامپوزیتی سنتز شده بارگذاری و مقدار داروی بارگذاری شده و پروفایل آزادسازی دارو با استفاده از آزمون UV-Vis مورد ارزیابی قرار گرفت. در نهایت خصلت ضدمیکروبی نانوذرات در چند حالت به وسیله روش رقیق سازی براث بررسی و مقایسه شد.
بر اساس نتایج به دست آمده، پلیمر طبیعی کیتوسان علاوه بر اینکه خواص ضد میکروبی نانوذره و اثربخشی داروی بارگذاری شده را افزایش میدهد، بهبود خواص و توزیع اندازه یکنواخت آنها رانیزدرپیدارد.
این تحقیقات حاصل همکاری دکتر اکبر اسماعیلی- عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال- و دکترسپیده قبادیان پور –دانشآموخته مقطع دکتری داروسازی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم دارویی- است. این خبر در نشریه ماهنامه فناوری نانو شماره ۲۴۴ در تاریخ ۱۵/۱۱/۱۳۹۶ به چاپ رسیده است.
شرکت “پژوهش باما”، فعالیت های خود را از سال ۱۳۹۶ به عنوان شرکتی پژوهش محور آغاز کرده است. فعالیت های این مجموعه در حوزه های نانوفناوری، نانوفناوری پزشکی، فنی و مهندسی و علوم پایه است. از جمله محصولات تولیدی در این شرکت تولید انواع نانوذرات فلزی، غیر فلزی، کامپوزیت، پوسته – هسته به شکل پودری و کلوئیدی، انواع نانوالیاف معدنی، پلیمری، کامپوزیت، پوسته – هسته، هیبرید و توخالی، تهیه کوانتوم دات کربنی می باشد. همچنین انجام مشاوره های تحقیقاتی به پژوهشگران و دانشجویان تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد و دکترا)، برگزاری کارگاه های تخصصی از دیگر فعالیت های این مجموعه بوده است.
از اهداف کلان این مجموعه دستیابی به محصولات کاربردی در حوزه های پزشکی (تهیه نانوداروها از ترکیبات گیاهی، ترمیم و بازسازی بافت های آسیب دیده) و محیط زیست (طراحی سنسورها و جاذب های آلاینده های سمی) می باشد که بخشی از حوزه های تحقیقاتی این مجموعه تاکنون که منتج به تولید محصول نهایی شده است به شرح ذیل می باشد:
• انجام پژوهش های بنیادی – کاربردی در زمینه تثبیت و پایدارسازی زیست مولکول ها (پروتئین، آنتی بادی، DNA، RNA و ترکیبات دارویی)،
• انجام پژوهش های بنیادی – کاربردی در زمینه استفاده از گیاهان دارویی در تهیه انواع نانو داروها، زخم پوش ها و نانوآنتی بیوتیک ها،
• انجام پژوهش های بنیادی – کاربردی در زمینه تصفیه پساب های صنعتی
• سنتز نانوداروها و محصولات پزشکی بر پایه نانوفن آوری،
• سنتز انواع نانوذرات و نانوالیاف به منظور استفاده در صنایع مختلف.
تهران، بلوار فردوس، سازمان برنامه جنوبی، بیستم مرکزی، ساختمان یاس، شماره 12
تمام حقوق محفوظ و متعلق به گروه پژوهش با ما است.